پورتفولیو معماری یکی از مهمترین ابزار هر معمار یا دانشجوی معماری است. در این پورتفولیو باید مجموعه دقیقی از طرحها، تصاویر، متون و عکسها را قرار داد تا نشاندهنده سیر زمانی و تجربیات شما به همراه مهارتها، روشها و تواناییهای معماریتان باشد.
بهدستآوردن موقعیت شغلی معماری در کارگاه، مدرسه معماری و کالج و دانشگاه، بدون داشتن پورتفولیو معماری تقریبا ناممکن است.
در این راهنمای ساخت پورتفولیو معماری قصد داریم تمامی جنبههای تهیه و ارائه آن را با بحث درباره قسمتهای مختلف برای شما شرح دهیم. این بخشها شامل بایدها و نبایدها، فنون طراحی و چیدمان، قالبها و روشهای ارائه هستند.
- پورتفولیو معماری چیست؟
- پورتفولیو معماری نشاندهنده چیست؟
- پورتفولیو معماری کالج و دانشگاه
- چطور یک پورتفولیو معماری تهیه کنیم؟
- نکات طرحبندی و ارائه پورتفولیو معماری
- پورتفولیو معماری شامل چه بخشهایی است؟
- اندازه پورتفولیو
- روشهای ارائه پورتفولیو معماری
- صفحه جلد پورتفولیو معماری و نمونههای آن
- نمونه پورتفولیو معماری
- لینکهای مفید
- ابزار مفید
پورتفولیو معماری چیست؟
پورتفولیو معماری یک معمار یا دانشجوی معماری، ابزاری ضروری برای ارائه و نمایش مهارتها و خدماتی است که میتواند در قالب یک کارمند انجام دهد. تفاوتی هم ندارد که برای یک موقعیت شغلی در یک کارگاه معماری باشد یا برای پروژه خصوصی که مستقیما با کارفرما مرتبط است.
همین امر را میتوان درباره دانشجویانی که بهتازگی برای کالج یا دانشگاه درخواست میدهند، بیان کرد اما در اینجا علاقه و اشتیاق نقش پررنگتری دارند.
پس بااینوجود بعید است که هیچ شغل یا موقعیتی بدون بررسی نمونه کار متقاضی داده شود، چون بهترین راهی است که میتوان بهصورت ملموس با تواناییهای افراد آشنا شد و نوعی تضمین برای توانمندی در انجام کارهای پیشرو محسوب میشود.
چه بخواهید یا نه، این پورتفولیو معماری است که موفقیت شما را تعیین میکند، پس باید رزومه شما را تقویت کرده و حامی شخصیت شما در جلسه مصاحبه باشد و تواناییهایتان را نشان دهد.
پورتفولیو معماری نشاندهنده چیست؟
یک پورتفولیو معماری باید نشاندهنده تصویر روشنی از میزان و گستره تواناییها، دانش و تجربه کنونی فرد باشد. بههمین دلیل تا حد ممکن باید در آن نشان دهید که چقدر توانا هستید و در مراحل مختلف پیشبرد پروژه تجربه دارید.
پورتفولیو معماری در واقع باید بیانگر یک شخص باشد و نشاندهنده نوع کارهای او و روشهایی باشد که فرد را تا این سطح رسانده است. پورتفولیو روش فکری و نوع طراحی شما را نشان میدهد. پس باید مجموعهای از بهترین و جدیدترین کارهایتان باشد (کارهای پنج سال پیش شما، آنچه الان هستید را نشان نمیدهد).
این ملاک برای انتخاب کارهای ارائهشده نیز صدق میکند، پس باید کارهایی را ذکر کرد که بیشترین مشارکت را در آنها داشتهاید. بهخصوص در پروژههای بزرگی که بهعنوان بخشی از یک گروه فعالیت میکردید.
تنها به رندرهای سهبعدی یا عکس نهایی کار اکتفا نکنید، اگر جزئیات ساخت یا چیدمان پلان را طراحی کردید در پورتفولیو نشان دهید. بهتر است میزان مشارکت و نقش خود را صادقانه بیان کنید.
پورتفولیو نمونه
وقتی برای موقعیتی شغلی درخواست میدهید، شرکتهای معماری معمولا در همان ابتدا از شما پورتفولیو معماری به همراه نمونه کار میخواهند. بهتر است پورتفولیو شما بین 2 تا 5 صفحه A3 یا A4 باشد (ترجیحا 3 صفحه) و در انتخاب بهترین و مرتبطترین کارها نیز دقت کافی را داشته باشید.
در اینجا صحبت از کیفیت است، نه کمیت؛ پس بهتر است در هر صفحه یک یا دو طرح یا تصویر را قرار دهید.
اگر برای یک موقعیت شغلی درخواست میدهید، احتمالا شرکت مدِنظر با تعداد زیادی فرم درخواست مواجه شود، پس در این مرحله مختصر و مفید بودن پورتفولیو به بهتر دیدهشدن و جلبتوجه آن کمک میکند و بهترین شانس را برای کاندید شدن در مصاحبه رقم خواهد زد.
نمونه پورتفولیوهای معماری زیر بهترین راهنمای شما برای اندازه، قالب و حجم کار ارسالی هستند.
نمونه 1
نمونه 2
نمونه پورتفولیو معماری بالا نشان میدهد که چطور در یک صفحه A4 با یک یا دو عکس، چیدمان صحیحی داشته باشید تا کاملا خوانا بوده و بهراحتی درک شود.
پورتفولیو اصلی
پورتفولیو نمونه، شما را تا آستانه درِ ورودی پیش میبرد، اما ضامن قبولی و تناسب شما با موقعیت شغلی، پورتفولیو اصلی و کامل است. این پورتفولیو اصلی باید شامل تمام پروژههای کلیدی و فضاهایی باشد که در آن کار کرده یا مشارکت داشتهاید.
برای دانشجویانی که بهتازگی وارد محیط حرفهای شدهاند، باید بدانند که نشاندادن جزئیات ساخت بهاندازه تمامی طرحها و تصاویر نهایی اهمیت دارد، چون کارفرما به دنبال این است که بداند آیا شما درکی از تمامی مراحل کار دارید یا نه.
برای افراد متخصص، تجربه میدانی و پروژههای تمامشده مهمتر هستند و علاوهبر اینها باید چند پروژه دوران دانشجویی خود را نیز در پورتفولیو اصلی قرار دهند. کارفرماها هنوز به این پروژهها علاقه دارند.
در هر دو صورت نیز اگر پروژههایی مربوط با حوزه کاری کارفرما در پورتفولیو معماری خود قرار دهید، تاثیر بسزایی در تثبیت جایگاهتان خواهد داشت.
برای موقعیتهای شغلی خاص، باید کارهای خود را با جنبه مدنظر همسو و تنظیم کنید، در عین حال که برخی از کارها و تواناییهای خود در حوزههای دیگر را نیز نشان میدهید.
نمونههای زیر نشان میدهند که چطور میتوان طیف گستردهای از تجربیات را، از پلان گرفته تا طرح جزئیات، بهطور صریح و مختصر در قالب پورتفولیو معماری نمایش داد.
درحالی که پورتفولیو اکثر معماران تازهوارد یا دستیاران شامل بخش زیادی از پروژههای دانشجویی است، شما میتوانید آنها را مانند نمونههای زیر با تجربیات حرفهای خود ترکیب کنید. بدین صورت میتواند سیر زمانی از تجربیات و رشد خود را نشان دهید.
پورتفولیو معماری کالج و دانشگاه
بخش زیادی از مطالبی که در این مطلب بیان میشود، روشها و محتوایی است که باید در پورتفولیو معماری دانشجویانی که بهدنبال کارآموزی در دانشکده معماری هستند، آورده شود.
دانشجویان در این زمینه باید مهارتها، درک اولیه و اشتیاق خود به موضوع را نشان دهند، چون در وهله اول نیاز به کار فیزیکی برای اثبات آن نیست. پس باید برای بهبود بخشیدن پورتفولیو معماری، کارهایی خارج از مدرسه و کالج را نیز به آن اضافه کنید.
گاهی برخی از دانشآموزان پیش از شروع دانشکده، دورههای یکساله یا دیپلم هنر و طراحی را میگذرانند، چون احتمالا نمیدانند که چه مسیری را دنبال کنند یا میخواهند مهارتهای خود را ارتقا دهند و پیش از شروع تجربه داشته باشند.
این کار باعث میشود پورتفولیو معماری آنها در محتوا و ارائه کمی پیشرفتهتر شده و سمتوسوی مسیر مورد نظر را پیش گیرد. اگرچه گذراندن چنین دورهای بسیار توصیه میشود اما بیشتر دانشآموزان بدون توجه به این مسئله، مستقیما وارد دانشکده میشوند.
چطور یک پورتفولیو معماری تهیه کنیم؟
در ادامه برای افرادی که تاکنون تجربهای از انجام پورتفولیو معماری نداشته یا میخواهند نمونه پورتفولیو معماری خود را بهبود ببخشند، 8 مرحله آورده شده که چطور میتوان به بهترین شکل یک پورتفولیو معماری جدید تهیه کرد.
1. انتخاب پروژهها
شما باید بهترین و مرتبطترین کارهای خود را در پورتفولیو قرار دهید تا درخور بینندهای باشد که مجموعهای از پروژهها و تجربیات منتخب شما را میبیند.
شما باید بتوانید با پورتفولیو، استعداد خود را به نمایش بگذارید و انتخاب هوشمندانه، کلید انجام این کار است. پروژههایی که انتخاب میکنید، نشاندهنده مهارتها و تنوع تجربیاتتان است که میتوان آنها را در رسانههای مختلف ارائه داد.
2. انتخاب طرحها و تصاویر مناسب
همانطور که در قسمت قبل گفته شد، طیف آثاری که انتخاب میکنید، بهاندازه خود طرحها اهمیت دارند، چون تنوع کارها نشان از تواناییها و استعدادهای مختلف شماست.
وقتی طرحها و تصاویر مدنظر را انتخاب میکنید باید بهدنبال کیفیت باشید، نه کمیت. ارائه یک طرح یا تصویر خوب از 5 نمونه متوسط پرقدرتتراست.
اگر میخواهید طرحهای دستی را نشان دهید، از کیفیت بالای اسکنر خود اطمینان حاصل کنید. بهتر است آنها را به چاپخانه برده تا بهصورت حرفهای اسکن شوند.
3. انتخاب قالب
گفته بودیم که بهتر است پورتفولیو معماری در ابعاد A3 باشد، چون ابعاد بزرگتر، حمل و ارائه فیزیکی آن را سخت کرده و ابعاد کوچکتر نیز محدود هستند.
بسیاری از شرکتها و موسسات از شما میخواهند که در ابتدا پیش از انجام مصاحبه، پورتفولیو نمونه یا اصلی خود را برای آنها ایمیل کنید. یک سند A3 بهراحتی چاپ میشود یا میتوان آن را به A4 تغییر مقیاس داد، بدون اینکه مشکلی ایجاد شود یا جزئیاتی از بین برود.
شاید بتوان گفت متاسفانه هرچقدر شما کار را برای بیننده آسانتر کنید، آنها اشتیاق بیشتری برای تعامل خواهند داشت و گاها به کیفیت کار بستگی ندارد.
4. ساخت تمپلیت پورتفولیو معماری
ساخت تمپلیت، کار شما را یکپارچه کرده و در چشم بیننده نیز منسجم خواهد بود. اگر برای پورتفولیو معماری خود کانسپتی تعریف کنید، تمام فرآیند چیدمان نیز راحتتر خواهد بود و کارایی بهتری خواهد داشت.
چیدمان کلی تمپلیت پورتفولیو معماری به نظر شخصی شما بستگی دارد اما دقت داشته باشید که صفحات خود را با اطلاعات زیاد اشباع نکنید، چون کمتر، بیشتر است و کیفیت مهمتر از کمیت.
انتخاب یک پسزمینه سفید بهنظر بهترین گزینه است، مگر اینکه پروژهای خاص به جایگزینی ویژه نیاز داشته باشد. اما دقت کنید که در کار زیادهروی به خرج ندهید.
از برنامههایی مانند فتوشاپ یا ایلاستریتور میتوان برای ویرایش و اصلاح نقشهها و تصاویر استفاده کرد و بدون شک ادوبیایندیزاین، بهترین برنامه کامپیوتری برای سازماندهی و تولید اسنادی از این قبیل است.
دیگر برنامههای مبتنی بر وب، مانند Behance، Issuu و Calameo نیز در دسترس هستند، البته باید گفت که ممکن است محدودیتهای جدی برایتان ایجاد کنند. فهرستی از وبسایتهای معتبر حوزه معماری که حاوی نمونههای مختلفی از پورتفولیو معماری هستند در وبسایت معماری قابل مشاهده است.
5. چینش قالب بصری
ترتیبی که برای چیدمان پورتفولیو معماری انتخاب میکنید، باید از منطق زمانی پیروی کند و نشاندهنده مهارتهای کلیدی شما باشد.
نظم و تمیزی در این مرحله بسیار حیاتی است و در روایت داستان حرفهای شما تا به امروز بسیار کمککننده خواهد بود.
انجام این مرحله زمانبر خواهد بود، پس نباید برای اتمام آن عجله کرد و آن را به دقایق پایانی ارجاع داد. بهتر است که پیشنویسی تهیه کنید، اندکی از فضای کاری دور شده و مجدد بعد از تاملی بازگردید و آن را بررسی کنید، به دوستان خود نشان دهید و از آنها نظر و بازخورد بگیرید.
6. ایجاد صفحه جلد
صفحه جلد پورتفولیو معماری شما، اولین دیدگاه را برای بیینده ایجاد میکند، پس توصیه میشود آن را کاملا ساده طراحی کنید.
نمونههایی که در ادامه خواهید دید، آنچه که باید انجام دهید و زیباییشناسی که باید دنبال کنید را به شما ارائه میدهند و جذاب و مینیمال هستند.
صفحه جلد حداقل باید شامل عنوان (معمولا فقط پورتفولیو) و نام کامل شما باشد. معمولا افراد دوست دارند در صورت تحصیل، نام کالج یا دانشگاه و وضعیت دانشگاهی یا حرفهای خود را نیز بیان کنند.
صفحات داخلی فرصت خوبی برای ارائه رزومه هستند. در این حالت سند کامل و موجزی خواهید داشت که در طول مصاحبه و پس از آن برای مصاحبهکننده مفید و گیرا خواهد بود.
7. ایجاد فایل
برخی از شرکتها هنوز ترجیح میدهند نسخه فیزیکی پورتفولیو را دریافت کنند (معمولا پورتفولیو نمونه) و شما باید از طریق پست آن را ارسال کنید، در غیر این صورت پذیرفته نخواهد شد. بعضی نیز دقیقا نقطه مقابل این شرکتها هستند. پس بهتر است الزامات تحوبل را بهدقت خوانده و مطابق آن عمل کنید.
برای شرکتهایی که نسخه دیجیتال را میپذیرند، باید به یکی از روشهای زیر عمل کرد:
اگر فایل را به صورت PDF میفرستید، مطمئن شوید که حجم آن بیشتر از 10 مگابایت یا نهایت 15 مگابایت نباشد که بهراحتی بتوان آن را ایمیل کرد.
ممکن است بخواهید آن را از طریق WeTransfer یا Dropbox ارسال کنید تا گرفتار حجم زیاد فایل نشوید، البته که این کار هم دردسرهایی را برای بیننده ایجاد میکند و ممکن است شما را به پایین لیست منتقل کند.
توجه داشته باشید که تحت هیچ شرایطی فایل عکس (Jpeg یا PNG) ارسال نکنید، چون بهشدت غیرحرفهای جلوه میکنید.
8. نوشتن نامه همراه
بهعنوان حرکت حرفهای آخر، بهتر است یک نامه همراه شخصی با درخواست و پورتفولیو معماری خود ارسال کنید. در این نامه نیاز نیست تحلیلی عمیق از چرایی قدردانی خود بیان کنید اما بهتر است خطاب به فرد درستی این کار را انجام دهید.
استفاده از عناوینی همچون «خانم یا آقای عزیز» یا «فرد مربوطه» چندان مناسب نیست و بهتر است فرد خاصی را خطاب کنید تا بهترین شانس را داشته باشید.
نکات چیدمان و ارائه پورتفولیو معماری
ویرایش، ویرایش، ویرایش
بیشتر پورتفولیوها از زیادی اطلاعات اشباع شدهاند و همانطور که در بخشهای قبلی نیز اشاره شد، باید از ارائه اطلاعات مازاد بپرهیزید، پس نیاز است که کار خود را حتما ویرایش کنید. نمونه پورتفولیو معماری زیر بهخوبی صفحهای مملو از اطلاعات را نشان داده است.
حتی اگر چنین پورتفولیویی بهخوبی طراحی و ارائه شده باشد، بیننده فرصت کافی برای خواندن متن و بررسی تمام آن نمودارهای ریز را نخواهد داشت.
سلسلهمراتب
پورتفولیو معماری شما باید دارای نظم مشخصی در ارائه کارها باشد و در هر پروژه باید توجه مخاطب را به مهمترین نمودار یا طرح جلب کنید و سپس مخاطبین را به قسمتهای بعد ارجاع دهید.
هر بخش از پورتفولیو باید داستانی کوتاه درباره ورودیها و خروجیهای پروژه بیان کند و اینکه چطور تا رسیدن به نتیجه نهایی توسعه پیدا کرده است.
مقیاس
مطمئن شوید که پورتفولیو معماری شما در مقیاسهای کوچکتر نیز خواناست، چون معمولا مقیاسهای بزرگتر مشکلی ندارند و بهندرت مورد نیاز هستند. اما در بیشتر مواقع مصاحبه کننده ابعاد A3 را به A4 تبدیل کرده، پس باید خوانا باشد.
حجم
پورتفولیوهای زیادی میبینیم که تا 60 صفحه ادامه دارند. باید گفت که چنین پورتفولیو معماری برای ارائه و خواندن بسیار حجیم و طولانی است. پس بهتر است پورتفولیو را نهایتا با 40 یا 50 صفحه از بهترین کارهای خود تکمیل کنید.
کیفیت
در طول فرآیند استخدام، فرصت کمی دارید تا مصاحبه شونده را قانع کنید که شایسته توجه بیشتری هستید. پس سعی کنید کار خود را با کمترین متن و توصیف، خطوط ساده برای پلانها، مقاطع و نماها، تصاویر با ترکیببندی مناسب، ماکتها و مدلهای رندرشده بدون متن ارائه دهید. ارائه ساده و کارآ کلید قبولی است.
عکسها
بهتر است برای پروژههای ساختهشده از عکسهای حرفهای توسط عکاس معماری استفاده کنید. بسیاری از شرکتها این عکسها را برای نیازهای عمومی و وبسایت خود احتیاج دارند که شما میتوانید با کسب اجازه از آنها استفاده کنید. در صورتی هم که چنین عکسی وجود نداشته باشد، اگر دسترسی دارید، میتوانید از آن عکاسی کنید.
هنگام ارائه مدلهای معماری، حتما از سهپایه و نورپردازی مناسب با پسزمینه محکم و ساده استفاده کنید، چون حرفهایبودن کلید موفقیت شماست.
پورتفولیو معماری شامل چه بخشهایی است؟
همانطور که در دانشکده، با دورههای کارآموزی پیشرفت میکنید، محتوای پورتفولیو معماری شما نیز بهتر میشود. وقتی تازه فارغالتحصیل شده و شروع به کار کردهاید، احتمالا پورتفولیو شما حاوی پروژههای دانشگاهی و نظری باشد، مگر اینکه خارج از دورههای تحصیلی، تجربیات دیگری داشته باشید.
وقتی از دوره کارآموزی به یک معمار تازهکار ارتقا پیدا میکنید، پورتفولیو احتمالا ترکیبی از پروژههای دانشگاهی و تجربیات کارهای ساختهشده خواهد بود. بااینحال کارفرمایان میدانند که تجربه هر فرد در پروژههای حاضر متفاوت خواهد بود.
در منصب یک معمار دارای مجوز با افزایش تجربه، پروژههای پورتفولیو معماری شما نیز بیشتر خواهد شد و وقتی به سطح متوسطی برسید، عمدتا بر روی پروژههای تمامشده تمرکز خواهید کرد.
در کنار تمامی پروژهها، داشتن مهارتهای زیر ضروری به نظر میرسد:
- طراحی دستی (دست آزاد یا دیجیتال)
- حل مسئله خلاقانه
- ماکتسازی
- جزئیات اجرایی ( و دانش آن)
- تصویرسازی معمارانه (نشان دادن جو، داستان و روند کار)
- همهکارهبودن (علایق دیگری همچون عکاسی، مجسمهسازی، طراحی مبلمان، فیلمسازی)
- ارتباط بصری و گرافیکی (نرمافزار و مهارتهای دیجیتال)
- مشارکت در بلاگ، کار چاپشده یا سخنرانی
- مهارتهای نرمافزاری عمومی
- مدلسازی سهبعدی
اگر پورتفولیو معماری شما فقط بر یک حوزه مهارتی مانند جزئیات اجرایی متمرکز باشد، کارفرما به آن اتکا کرده و ممکن است برای انجام چنین کاری استخدام شوید، پس در انتخاب حوزهای که ارائه میدهید، باید دقت کافی را داشته باشید.
اندازه پورتفولیو
اگر بپرسید که در جلسه مصاحبه باید چه چیز همراه داشت، همانطور که گفته شد بهتر است پورتفولیو معماری خود را در ابعاد A3 و به صورت افقی طراحی کنید. ابعاد مربع نیز پذیرفتنی است، البته در هنگام چاپ و تهیه نسخه فیزیکی زحمت بیشتری خواهد داشت.
تاکید به چنین ابعادی به این دلیل است که اگر کار را بیشازحد شلوغ و از اطلاعات اشباع نکنید، حتی اگر آن را به A4 هم تبدیل کنند، همچنان خوانا خواهد بود. اندازه A3 برای حملونقل و ارائه نیز مشکلی ایجاد نمیکند.
روشهای ارائه پورتفولیو معماری
یک پورتفولیو معماری مبتنی بر وب، نوعی پورتفولیو دیجیتال است که میتوان آن را در وبسایت مشخصی بارگذاری و ذخیره کرد. این وبسایت میتواند شخصی یا مانند Behance و Issuu عمومی باشد.
این نوع از پورتفولیوها برای ارائه سریع آنلاین کارها در قالب دیجیتال بسیار مناسب است، اگرچه ممکن است محدودیتهایی نیز داشته باشند. برای مثال، وقتی برای موقعیت شغلی درخواست میدهید و لینکی از کارهای خود را برای آنها ایمیل میکنید، پورتفولیو معماری آنلاین اعتماد کمی جلب کرده و ممکن است به ضرر شما تمام شود.
معمولا دانشجویان و متخصصان جوان که به استفاده از نسخههای رایگان اصرار دارند، از چنین پیشنهادی استقبال میکنند که معمولا با تبلیغ همراه است یا اجازه چاپ فیزیکی پورتفولیو شما را نمیدهد. همین مسئله تاثیر بدی در نگاه اول ایجاد میکند و شما را در انتهای فهرست قرار خواهد داد.
خوشبختانه امروزه بسیاری از این وبسایتها با عضویت محدودیتهای کمتری برای اعضا ایجاد کرده و مهمتر اینکه بدون تبلیغ هستند. درنتیجه تبلیغات ناخواسته حذف شده و صفحه کاملی را در اختیار میگذارد، بارگذاری نامحدود را فراهم کرده و دانلود و چاپ فیزیکی را نیز ممکن میکند. همه اینها دسترسی کارفرما به پورتفولیو معماری و ارزیابی درخواست شما را آسانتر میکند.
همه این مسائل در ارائه یک پورتفولیو معماری دیجیتال دخیل هستند.
انتخاب پلتفرم مبتنی بر وب
در هنگام انتخاب پلتفرم مدنظر، وبسایتهای خوبی پیدا خواهید کرد، مانند Issuu که معروفترین و شناختهشدهترین وبسایت در بین شرکتها، موسسات و کارفرمایان است.
طراحی آنها کاربر پسند و کاملا شهودی است و با هر وسیلهای در حالت صفحه نمایش کامل سازگاری دارد. اشتراک اجتماعی بدون تبلیغ و امکانات چاپ با پرداخت پول را نیز فراهم کردهاند.
قالب PDF
ارسال پورتفولیو معماری در قالب فایل PDF یکی دیگر از روشهای مرسوم ارسال پورتفولیو است. این روش کنترل شما در ارائه را بیشتر کرده و شرایط آسانی را برای دریافتکننده فراهم میکند.
البته باید به اندازه فایل نیز توجه داشته باشید و در ابتدا به معرفی خود بپردازید و به آنها اطلاع دهید که ضمیمهای با حجم بالا را دریافت خواهند کرد.
اپلیکیشنهای پورتفولیو معماری
اپلیکیشنهایی مانند Portfolio for iPad یا Minimal Folio روشی ساده برای ارائه تصاویر و ویدئوهای روی آیپد یا تبلت شما را فراهم میکنند و میتوان از آن بهعنوان راهی مناسب برای گفتگوهای حضوری و ارائه کار در حین حرکت استفاده کرد.
البته به دلیل ضرورت داشتن این اپلیکیشن برای مشاهده، نمیتوان از آن بهعنوان روش اصلی استفاده کرد.
وبسایت شخصی
بهترین، قابلاطمینانترین و حرفهای ترین روش ارائه پورتفولیو معماری دیجیتال، داشتن وبسایت شخصی است. این وبسایت اشتراکگذاری، پیداکردن و بهروزرسانی متن، تصاویر، ویدئو و صدا را بسیار راحت میکند.
بهخصوص برای معماران، زندگی در دنیای مدرن بدون داشتن وبسایت شخصی سخت به نظر میرسد.
نمونهها و پلتفرمهای مختلفی برای این کار وجود دارند که squarespace از بهترینهای این حوزه است.
ذخیره پورتفولیو دیجیتال
پورتفولیو معماری دیجیتال تا زمانی که دچار ایراد نشود، گم نشود، فراموش نشود و فایل دیگری به جای آن ذخیره نشود، انتخابی عالی خواهد بود، پس داشتن نسخه پشتیبان و کپی از آن در مصاحبه امری ضروری است.
اگر از خدمات بدون تبلیغ استفاده میکنید، هیچوقت برای مصاحبه به وبسایت یا فایل ضمیمهای که ایمیل کردهاید، اتکا نکنید. شما باید نسخه کپی و پشتیبان را در یک هارد اکسترنال یا فلش با حافظه زیاد همراه خود داشته باشید.
صفحه جلد پورتفولیو معماری و نمونههای آن
یک صفحه جلد موفق باید مخاطب را مجاب کند که آن را انتخاب کرده و بررسی کند و بهصورت جزئی نشاندهنده نوع کاری که انجام میدهید، باشد. این کار ذهنیت فرد بیننده را درباره کار شما شکل داده و سطح طراحی و مهارتهای ارائهتان را نشان میدهد.
اگر این کار را بهخوبی انجام دهید، میتوانید در صدر فهرست و پیش از سایر داوطلبین قرار بگیرید. نمونههای زیر سه رویکرد موفق برای انجام پورتفولیو معماری را نشان میدهند:
نمونه 1
تمامی این صفحات جلد، یک تصویر تک از پروژه اصلی داوطلب را در مرکز صفحه جلد نشان میدهند. تصویر با مقیاس مناسب در جای درست قرار گرفته تا صفحه شلوغ به نظر نرسد اما در عین حال جذاب باشد. اطلاعات کافی به مخاطب داده میشود و آنها را ترغیب میکند تا پورتفولیو معماری را انتخاب کرده و آن را مطالعه کنند.
نمونه 2
این نمونهها بر گرافیک و ظاهری مینیمال مبتنی هستند و تا حدودی محتوای پورتفولیو معماری و حسی قوی از آگاهی فضایی و اهمیت تناسبات را نشان میدهند. پس میتوان نتیجه گرفت که پروژههای داوطلب نیز دارای چنین ویژگیهایی هستند.
نمونه 3
سومین و آخرین روش ارائه، چیدمان تمامصفحه است که میتواند شامل تصویرسازی، طراحی، عکس یا حتی یک بلوک رنگی باشد که در نمونههای زیر دیده میشود. این سبک از ارائه، در صورتی که بهدرستی انتخاب نشود، بهراحتی دچار خطا خواهد شد. اما نمونههای زیر به نظر مسیر درستی را برای جذب مخاطب انتخاب کردهاند.
نمونه پورتفولیو معماری
نمونه پورتفولیوهای معماری زیر بهدلیل ارائه موفق، چیدمان و تنوع محتوا انتخاب شدهاند. بسیاری از نکاتی که تا اینجا ذکر شد در این نمونهها آمده، در نتیجه سند جامع، واضح و مختصری از مراحل مذکور هستند.
نمونه 1
اولین نمونه پورتفولیو معماری متعلق به یک دانشجوی معماری از دانشگاه Dundee بریتانیاست و نمونه عالی از ارائه و محتوا به شمار میرود. او مهارتهای خود را با نمایش صفر تا صد پروژهها و پوشش تمامی ویژگیهای مورد نیاز برای تکمیل موفق آنها نشان داده است.
این مراحل عبارتند از؛ آنالیز سایت، بسط طراحی، فنون گرافیکی و ارائه، پلان، نما و مقطع، دانش ساخت و ماکتسازی.
او حتی پا را فراتر گذاشته و طرحهای گرافیکی غیر معماری را نیز ارائه داده است که شامل کارهای شخصی مانند عکاسی و شرکت در مسابقه طراحی میشوند.
تمامی اینها نشان میدهد که او متقاضی بسیار خوب و آگاهی است که میل و اشتیاق فراوان به معماری و حوزههای مربوط به آن دارد.
نمونه 2
این پورتفولیو معماری را دانشجویی از دانشگاه Waterloo در امریکا تهیه کرده و بسیاری از ویژگیهای یک پورتفولیو معماری خوب که در بخشهای قبلی اشاره شد را داراست اما آنها را بهگونهای کمی متفاوت ارائه کرده که پیوستگی و سازماندهی بیشتری داشته باشند.
همانطور که بارها تاکید شد، سازماندهی دقیق هر صفحه و چیدمان روشن پروژهها و انتخاب بهترین و کلیدیترینِ آنها اهمیت بسیاری دارد.
این پورتفولیو معماری بهخوبی چیده و سازماندهی شده که بررسی و فهم آن را آسان میکند.
نمونه 3
نمونه نهایی پورتفولیو معماری ویژگیهای قوی پورتفولیوهای قبلی را بهخوبی خلاصه کرده و به اشتراک میگذارد. علاوهبراین، محتوای خوب و چیدمان دقیق و گرافیک پیوسته و فنون ارائه مناسب که کل سند را انسجام بخشیده، از دیگر ویژگیهای این نمونه پورتفولیو معماری است.
هر صفحه با دیگری ارتباط دارد، در عین حال محتوایی کاملا متفاوت را نشان میدهد.
لینکهای مفید
Pinterest – pinterest/architecture–portfolio
Issuu – www.issuu.com (search architecture portfolio)
President Medals – www.presidentsmedals.com
YouTube – Cover page design / Cover page examples / Portfolio creation
ابزار مفید
تمپلیت پورتفولیو معماری
تمپلیت پورتفولیو معماری، اگر بهدرستی استفاده شود، روشی سریع و کارآ در ایجاد یک چیدمان و ارائه موفق است. یک تمپلیت پورتفولیو خوب باید قالب و چیدمانی مناسب را فراهم کند. البته نباید این روش را بهعنوان مسیری ساده در ایجاد پورتفولیو معماری در نظر گرفت، بلکه باید آن را یک راهنمایی برای کمک و سرعتبخشیدن به کار دانست.
هیج دو پورتفولیو معماری نمیتواند یکسان باشد، پس تمپلیتها نیز همینطورند.
تمپلیت پورتفولیو معماری باید بر اساس ارائه پورتفولیو و نیازها و پروژههای شخصی فرد شکل بگیرد، نه اینکه برعکس باشد. پس میتوان ویژگیهای تمپلیت پورتفولیو معماری را این چنین خلاصه کرد:
- گزینش دقیق چیدمان برای صفحه جلد، محتوا، عنوان و پروژهها
- تنوعی از ابعاد و تصاویر مناسب و جانمایی طرحها
- جانمایی در رسانههای مختلف
- امکان افقی یا عمودیبودن صفحه
- اندازهها و انواع کاغذهای کلیدی
- امکان استفاده در ادوبیایندیزاین
تهیه و تولید پورتفولیو معماری
با استفاده از سه نرمافزار ادوبی زیر میتوانید پورتفولیو معماری خود را تنظیم و تدوین کنید:
- ادوبیفتوشاپ
- ادوبیایلاستریتور
- ادوبیایندیزاین
Comments