اصطلاحات معمارینقشه کشی معماری

تفاوت معماری و مهندسی معماری چیست؟

تصویری از مهندس معماری

معماران و مهندسان معماری در عین حال که حوزه‌های کاری مشابهی دارند که شامل ساخت سازه‌ها می‌شود با یکدیگر تفاوت نیز دارند. با اینکه این جایگاه‌ها دارای مسئولیت‌های نسبتا یکسانی هستند و از مهارت‌های مشابهی بهره می‌برند، تفاوت‌های کلیدی بین این دو حرفه وجود دارد.

اگر به کار در حوزه معماری یا زمینه‌های مرتبط با آن علاقه دارید، احتمالا مایل باشید بدانید تفاوت بین معماری و مهندسی معماری چیست؟ تفاوت و شباهت‌های آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

معمار و مهندس معمار چه کسانی هستند؟

معمار فردی حرفه‌ای در طراحی ساختار فضایی یک ساختمان است. این افراد فضای داخلی و خارجی یک ساختمان را براساس نیازهای کارفرما طراحی می‌کنند. در عین حال که کار معمار به خلاقیت نیاز دارد، باید طرح‌های کاربردی نیز آماده داشته باشد.

یک معمار ممکن است برای جانمایی درها، راهرو و پنجره‌ها در راستای ایجاد فضای بیشتر و بهینه‌سازی مسیر رفت‌وآمد در ساختمان نیز تصمیم‌گیری کند. آشنایی بیشتر با معماری و طراحی نقشه‌های معماری را می‌توانید در وبسایت معماری جستجو کنید.

مهندس معمار از طرح‌های معمار برای ساخت پایه و اساس ساختمان استفاده کرده و در وهله اول بر جنبه‌های مهندسی همچون سیستم برق، لوله‌کشی و نورپردازی تمرکز دارد.

این دو موقعیت شغلی ممکن است در پروژه‌ای مشترک با یکدیگر همکاری داشته باشند، چون نقش هر دو در فرآیند ساخت‌وساز حیاتی است. معمار معمولا برای طراحی و تهیه نقشه‌ها با کارفرما در ارتباط است. سپس مهندس معمار کمک می‌کند ساختمان براساس این نقشه‌ها ساخته شود.

معماران در زیبایی‌شناسی و طراحی فضایی و کاربردی تخصص دارند، درحالی‌که مهندسان معمار با استفاده از اصول مهندسی و فناوری، سیستم‌های لازم در ساختمان را می‌سازند.

معمار چه می‌کند؟

معمار از طراحی، دانش و تکنیک‌های ساخت‌وساز برای توسعه شماتیک طرح یک ساختمان استفاده می‌کند. در ابتدای پروژه، معمار با کارفرما ملاقات می‌کند تا درباره اهداف و خواسته‌های آن‌ها راجع‌به کل فرآیند ساخت‌وساز بحث و گفتگو کنند. وقتی نقشه فضای بیرونی ساختمان تهیه شد، معمار به همراه کارفرما به طراحی فضای داخلی مشغول می‌شود.

معماران در عین حال که بعضی از طرح‌های خود را به صورت دستی ترسیم می‌کنند، متداول است با استفاده از نرم‌افزارهای طراحی، آن‌ها را به نقشه‌های سه‌بعدی برای سازه نیز تبدیل کنند.

شرح وظایف یک معمار در پروژه‌ای معماری به صورت زیر است:

  • ارتباط با کارفرما
  • مدیریت پروژه
  • تولید نقشه
  • نظارت بر سایت ساخت‌وساز
  • تهیه گزارش از روند انجام پروژه

کار مهندسی معماری چیست؟

مهندس معمار با استفاده از دانش و مهارت‌های ریاضی به خلق عناصر مهندسی یک ساختمان می‌پردازد. تهیه و بسط نقشه‌های معماری برای یک پروژه و کار با متخصصین دیگر از جمله متخصص عمران برای برپایی سازه به عهده مهندس معمار است. مهندسی معماری تضمین‌کننده تطابق سازه با استانداردها و اصول ایمنی محلی است.

مهندسین معمار با همکاری معماران از درستی نقشه‌های سیستم‌های داخلی، مانند گرمایش، تهویه مطبوع و سیستم‌های صوتی اطمینان حاصل می‌کنند.

برخی از مسئولیت‌های مهندسی معماری عبارتست از:

  • بررسی نقشه‌های اولیه برای تهیه نقشه‌های فنی
  • طراحی سیستم‌های مهندسی
  • یافتن و حل‌کردن ایرادات مهندسی
  • تضمین ایمنی ساختمان
  • بررسی سیستم‌ها پس از ساخت

شباهت بین معماری و مهندسی معماری

اگرچه مهندسی معماری و معماری دو حرفه متمایز هستند، نقش آن‌ها در بعضی بخش‌های پروژه با یکدیگر همپوشانی دارد. در هر دو حوزه، ایجاد یک ساختمان بر اساس طرحی معمارانه انجام می‌شود و برای تکمیل کار به‌صورت مستقیم با کارفرما در ارتباط هستند.

معماران و مهندسین معمار حرفه‌ای با استفاده از روش‌های مدیریت پروژه، تقسیم وظایف کرده تا برای تکمیل‌شدن بهتر پروژه، کار به بخش‌های کوچک‌تری خرد شود. برای مثال، آن‌ها از مدل‌سازی و نمودارهای نقشه‌برداری برای برنامه‌ریزی ایجاد یا بسط نقشه‌ها و سیستم‌ها استفاده می‌کنند.

تفاوت‌های کلیدی بین معماری و مهندسی معماری

برخی از تفاوت‌های اساسی بین این دو رشته به شرح زیر است:

الزامات تحصیلی

در این حیطه کاری، معماران باید حداقل مدرک کارشناسی در معماری داشته باشند که 4 تا 5 ساله به دست می‌آید. پس از فارغ‌التحصیلی، کسب تجربه از طریق کارآموزی یا انجام کارهای دیگر ضروری است. در بسیاری از موارد داشتن مدرک کارشناسی ارشد در معماری نیز ضروری است که حدودا 3 سال دیگر زمان می‌برد.

برخی از مهارت‌های مورد نیاز در این زمینه شامل طراحی و مدل‌سازی کامپیوتری، مدیریت پروژه، روش‌های ساخت‌وساز و طراحی ساختمان است.

برای اینکه به یک مهندس معمار مجرب تبدیل شوید، نیاز است که در یکی از رشته‌های مهندسی سازه یا عمران مدرک کارشناسی داشته باشید. دروسی که در این دوره می‌گذرانید احتمالا شامل دیفرانسیل و انتگرال، فیزیک، مهندسی یا سیستم‌های مکانیکی خواهد بود.

معمولا کارفرمایان به تحصیلات بیشتر در این زمینه اصراری ندارند اما داشتن تجربه پیش از کسب مجوز ضروری است.

میانگین حقوق دریافتی

معمولا معماران میانگین حقوق بالاتری از مهندسین معماری دارند اما باز هم نهایتا حقوق دریافتی بستگی به اندازه شرکت، محل کار و سطح تجربه دارد.

الزامات آموزشی

درحالی‌که برای کار در هر دو حوزه به مهارت‌ها و تجربه‌هایی نیاز است، میزان این الزامات آموزشی با هم تفاوت دارد. معمولا در رشته معماری داشتن تجربه کاری در قالب کارآموزی انجام می‌شود، اما در مهندسی معماری ضروری و نیاز همه کارفرماها نیست. البته در هر پروژه و شرکت، این مورد ممکن است متفاوت باشد.

الزامات مجوز اشتغال به کار

در ایران آزمون‌های نظام مهندسی در هفت گروه شامل معماری، عمران، تاسیسات مکانیکی، تاسیسات برقی، شهرسازی، نقشه‌برداری و ترافیک برگزار می‌شود که در حوزه معماری به سه آزمون معماری طراحی، معماری اجرا و معماری نظارت تقسیم می‌شود.

افراد با داشتن مدرک کارشناسی و سه سال کارآموزی می‌توانند در این آزمون‌ها شرکت کنند.

20 معمار معروف جهان و آثار شاخص آن‌ها

Previous article

معماری مدرن چیست؟

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *