نقشه کشی معماری

طراحی پلان مسکونی

تصویری از طراحی پلان مسکونی

چه معمار و طراح باشید، چه نباشید، حتما طرحی از خانه ایده‌آل در ذهن دارید. پس چه بهتر است که با اصول طراحی پلان مسکونی آشنایی داشته باشید تا در صورت نیاز، طرح شما به واقعیت نزدیک‌تر باشد و امکان تحقق آن بیشتر شود.

پلان مسکونی چیست؟

پلان مسکونی در معماری، نقشه‌ای مقیاس‌دار از یک فضا یا ساختمان با دیدی از بالاست. این پلان مسکونی ممکن است کل یک ساختمان، طبقه‌ای از یک ساختمان یا تنها یک اتاق را نشان دهد. باتوجه به کاربرد و هدف پلان، ممکن است دربردارنده ابعاد و اندازه، مبلمان، تاسیسات یا هر عنصر ضروری دیگر باشد.

پلان طبقات برای کمک به طراحی چیدمان مبلمان، سیستم سیم‌کشی و مواردی از این قبیل مفید است. علاوه‌بر این‌ها ابزار خوبی برای مشاورین املاک محسوب می‌شود تا در معرفی خانه برای فروش یا اجاره از آن استفاده کنند.

اهمیت طراحی پلان مسکونی

پلان طبقات برای طراحی و ساخت ساختمان اهمیت بسیار دارند. یک پلان مسکونی خوب می‌تواند تجربه مطلوب از خانه را با خلق جریان مناسب بین فضاها افزایش دهد. حتی می‌تواند ارزش فروش ملک را بالا ببرد.

اصول طراحی پلان مسکونی

برای طراحی پلان مسکونی بهتر است اصولی کلی را در ذهن داشته باشید تا در نهایت پلان و خانه مطلوبی برای کاربر فراهم کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره اصول طراحی پلان نیز می‌توانید به  وبسایت معماری مراجعه کنید. این اصول طراحی پلان مسکونی عبارتند از:

ساختار

ملاحظات ساختاری را باید در مراحل ابتدایی طراحی مدنظر قرار داد. توجه به دهانه‌ها، فرم سقف، تعداد گوشه‌های فونداسیون، همه در نتیجه نهایی نقش دارند. توزیع 50 به 50 فضاها بین طبقه همکف و اول یا سهم بیشتر طبقه اول به ارزش ساخت بهتر کمک می‌کند.

تطبیق‌پذیری و انعطاف‌پذیری

اینکه در آینده بتوان پلان را به‌راحتی تغییر داد، مثلا دفتر کار را به اتاق خواب کودک تبدیل کرد، از ویژگی‌های یک پلان خوب است.

چیدمان ایده‌آل

چیدمان فضاهای مرکزی خانه در طراحی پلان مسکونی (مانند حمام، سالن، پله‌ها، کلوزت و فضاهای خدماتی) از اهمیت بسیاری برخوردار است و در عملکرد و کارایی کلی یک خانه تاثیر دارد.

مطمئن شوید که اتاق‌های خواب در فاصله مناسبی از فضاهای جمعی هستند. سرویس‌های بهداشتی هم نباید مستقیما در فضاهایی مانند غذاخوری یا نشیمن باز شوند. به‌علاوه بیشتر افراد دوست دارند آشپزخانه با غذاخوری یا نشیمن ارتباط داشته باشد تا فردی که آشپزی می‌کند تعامل خود را با دیگران از دست ندهد یا حواسش به بچه‌ها باشد.

حریم فضا

طراحی پلان مسکونی خوب باید شامل سه حوزه عمومی، خصوصی و خدماتی باشد. حریم خصوصی این فضاها و ارتباط بین آن‌ها، مانند ارتباط بین اتاق لاندری، سرویس بهداشتی و اتاق خواب اهمیت دارد. خطا در طراحی پلان مسکونی اغلب به‌سبب بی‌توجهی به این حوزه‌ها و حرایم آن‌ها اتفاق می‌افتد.

تصویری از طراحی پلان مسکونی

ابعاد فضا

هر وقت اتاق یا راهرویی را طراحی می‌کنید، به این فکر کنید که در آنِ واحد چند نفر در آن فضا حضور دارند. آیا فضایی برای حرکت خواهند داشت؟ آیا اتاق فضای کافی برای مبلمان مناسب فعالیت‌های مدنظر دارد؟

اولویت‌ها و سبک زندگی

اگر تفریح و سرگرمی برای شما اهمیت دارد، مطمئن شوید که جریان مناسبی از آشپزخانه به فضای بیرون و نشیمن فراهم است. اگر از خانه کار می‌کنید، مطمئن شوید که اتاق کار نور کافی دریافت می‌کند و در فضایی ساکت قرار دارد. وقتی بخواهید لباسی بشویید، آیا فاصله سه‌طبقه‌ای بین اتاق خواب و اتاق لاندری منطقی است؟

تعادل بین جزئیات معماری و ملاحظات زندگی

بهتر است قبل از اینکه عاشق راه‌پله‌های باشکوه یا پنجره‌های تمام‌قد شوید، به امنیت بچه‌ها، نظافت، قبض برق و آب و گاز فکر کنید.

خاص‌بودن

امروزه خریداران به‌دنبال ویژگی‌های منحصربه‌فرد در طراحی پلان مسکونی هستند. عناصری که نیاز آن‌ها برای خاص‌بودن را برآورده کند. برای مثال، اسپا، دوش شیشه‌ای، نیمکت و قلاب‌های روپوش‌دار از این جمله‌اند.

مراحل طراحی پلان ساختمان مسکونی

برای طراحی پلان ساختمان مسکونی، طی کردن این مراحل ضروری است:

انتخاب ناحیه موردنظر طراحی

مساحت موردنظر خود را مشخص کنید. اگر ساختمان از قبل موجود باشد، تصمیم بگیرید که چه درصدی از آن (یک اتاق، یک طبقه یا کل ساختمان) باید طراحی شود. اگر ساختمان هنوز ساخته نشده است، اندیشه شما باید براساس اندازه و شکل محل بنا صورت گیرد.

اندازه‌گرفتن

اگر ساختمان موجود است، باید دیوارها، درها و مبلمان مربوطه را اندازه گرفته تا طراحی پلان با دقت انجام شود. اگر چیدمان برای فضایی کاملا جدید طراحی می‌شود، مطمئن شوید که منطبق بر سایت مدنظر باشد.

تصویری از طراحی پلان مسکونی

جانمایی بازشوها

توجه به نور طبیعی در طراحی پلان مسکونی و فضاهای مختلف آن از اهمیت زیادی برخوردار است. باید بدانید که پنجره‌ها در کدام جبهه ساختمان قرار می‌گیرند -شمالی، شرقی، جنوبی یا غربی- چون در چگونه به نظر رسیدن فضا نقش مهمی دارند. رنگ‌ها و طراحی فضا نیز می‌تواند از نور روز تاثیر بگیرد.

رسم دیوارها

برای تفکیک هر فضا در ساختمان، دیواری رسم کنید. توجه داشته باشید که دیوارها بر اساس مقیاس باشند.

استفاده از علائم صحیح

بهتر است از علائم، اختصارات و نمادهای صحیح در طراحی پلان مسکونی استفاده کنید. بااینکه شما می‌توانید از نشانه‌های منحصربه‌فرد خود استفاده کنید اما نمادهای متداولی نیز وجود دارند که کار را برای معماران و طراحان آسان‌تر می‌کند.

برای مثال دیوارهای بیرونی با خطوط تیره‌تر و ضخیم‌تر از دیوارهای داخلی نشان داده می‌شوند. پنجره‌ها را به صورت دوخط می‌توان رسم کرد. قوس جهت بازشوی در است. WC مخفف سرویس بهداشتی و HW جای آبگرمکن را نشان می‌دهد.

افزودن ویژگی‌های معماری

بهتر است جانمایی ویژگی‌های معماری را با در و پنجره، یخچال، ماشین ظرفشویی، خشک‌کن و سایر وسایل مهم آغاز کنید. بهتر است فضایی را برای چیدمان مبلمانی مثل کاناپه، کتابخانه، تهویه مطبوع، سیم‌کشی‌ها و پریزها درنظر بگیرید. به مکان اشغال‌شده توسط آن‌ها توجه کنید تا بفهمید آیا هرکدام از آن‌ها سایر ویژگی‌های معماری را تحت شعاع قرار می‌دهند یا خیر.

افزودن مبلمان

پس از اطمینان از جانمایی، اگر پلان طبقات ایجاب می‌کند مبلمان مورد نیاز را به پلان اضافه کنید.

تصویری از طراحی پلان مسکونی

رسم مقطع

بهتر است دوشادوش طراحی پلان مسکونی، به طراحی مقطع آن نیز بپردازید. چون درحالی‌که پلان، دیدی پرنده از فضا به شما می‌دهد، با طراحی مقطع می‌توان از روبرو به طرح نگاه کرد تا پرسپکتیو متفاوتی از فضا یا جانمایی وسایل مختلف داشت.

انواع پلان مسکونی

بسته به نوع خانه، سبک زندگی و محل آن، طراحی پلان‌ مسکونی را می‌توان به چهار نوع تقسیم کرد:

1.    ویلایی

پلان به سبک مزرعه معمولا خانه‌های یک طبقه‌ یا ویلایی را می‌گویند که اتاق‌های خواب در یک طرف خانه قرار دارند و از فضاهای عمومی مانند نشیمن، آشپزخانه و غذاخوری جدا هستند.

2.    کیپ کد

خانه‌های یک تا یک‌ونیم طبقه که با سبک خانه‌های مزرعه‌ای تفاوت دارند. اتاق خواب اصلی معمولا در طبقه همکف و سایر اتاق‌ها در نیم‌طبقه بعدی هستند. این نیم‌طبقه دیوارهای کوتاه‌تر و فضای کمتری نسبت به طبقه اصلی دارد.

3.    دو طبقه

در طراحی پلان مسکونی معمولا تمامی اتاق‌های خواب در طبقه دوم و فضاهای جمعی در طبقه اول قرار می‎گیرند. پلان‌های مسکونی دوطبقه، آزادی بیشتری در روند طراحی دارند، مثلا استفاده از سقف‌های بلند یا تفکیک بین اتاق‌های خواب و فضاهای جمعی.

4.    پلان چندسطحی

در طراحی پلان مسکونی چندسطحی، گزینه‌های طراحی معماری بیشتر می‌شوند، مانند افزودن یک سرسرای بزرگ یا زیرزمین کامل. پلان‌های چندسطحی دارای پله‌های کمی هستند که فضای بیشتری در اختیار قرار می‌دهند. با چیدن فضاها در ارتفاع به جای گسترش افقی، استفاده مقرون‌به‌صرفه‌تری از فضا می‌کنند.

معماری منظر چیست؟

Previous article

بزرگترین شرکت‌های معماری جهان

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *