اسکچاپ همه جا هست و جزو اولین نرمافزارهای معماری است که همه ما با آن سروکار داریم. در واقع افراد حرفهای برای همه نوع طراحی، نه فقط ساختمان، از اسکچاپ استفاده میکنند. معماران باتجربه نیز برای کارهای مختلف از اسکچاپ استفاده میکنند.
کاربرد اصلی اسکچاپ در معماری چیست؟ چه کسانی بیشتر از آن استفاده میکنند؟ ایرادات این برنامه چیست و چرا تقریبا همه به آن علاقه دارند؟ در ادامه به تمامی این سوالات پاسخ خواهیم داد.
آیا همه معماران از اسکچاپ استفاده میکنند؟
بیشتر معماران از نرمافزار اسکچاپ در معماری به یک یا چند روش استفاده میکنند. همین ابتدای کار به خاطر داشته باشید که اسکچاپ یکی از دهها نرمافزار مدلسازی سهبعدی است و معماران معمولا بسته به نوع کاری که انجام میدهند از نرمافزارهای مختلفی مانند اسکچاپ، راینو، رویت، اتوکد، آرشیکد یا سایر نرمافزارها استفاده میکنند.
کاربرد اسکچاپ در معماری چیست؟
دلیل اصلی استفاده افراد از اسکچاپ، سادگی کار با آن است؛ وقتی این نرمافزار برای اولین بار در سال 2003 رونمایی شد، عده زیادی به سادگی بیشازحد آن انتقاد کردند اما از آن زمان تا کنون روزبهروز به طرفداران و کاربران آن افزوده میشود.
برای یادگیری اسکچاپ نیازی نیست که طراحی حرفهای یا معمار باشید؛ هرکسی به کامپیوتر مسلط باشد و اصول اولیه را درک کند، بهراحتی میتواند با اسکچاپ طراحی کند. علاوهبراین، برای مشتریانی که اطلاعات کمی درباره معماری داشته باشند نیز بسیار ساده است و بهراحتی میتوانند با آنچه میبینند، ارتباط برقرار کنند.
هنگام ارائه کار به مشتری با کمک اسکچاپ، نیازی نیست نگران ابهامات و عناصر گیجکننده باشید، چون این نرمافزار با ابزارهای سادهای مانند پان (Pan)، بزرگنمایی (Zoom) و چرخش (Orbit) که برای همه آشناست، کار شما را راحت کرده است.
بخشی از محبوبیت اسکچاپ، رایگانبودن آن است. البته نسخه Pro آن 300 دلار در سال و نسخه استودیو، 700 دلار سالانه هزینه دارد.
چطور میتوان از اسکچاپ استفاده کرد؟
معماران معمولا از اسکچاپ در معماری برای ایجاد مدلهای سهبعدی ساختمان و منظر استفاده میکنند اما میتوان این نرمافزار را برای نقشههای معماری و طراحی پلان نیز به کار برد. در واقع در هر مرحله از فرآیند طراحی ساختمان، اسکچاپ میتواند کمککننده باشد.
از برتریهای اسکچاپ، تسلط آن در حوزه سهبعدی است؛ با ابزار Push/Pull میتوان به اشکال دوبعدی، بعد سوم (ارتفاع) اضافه کرد، پایگاه داده عظیمی برای دانلود مدلهای مختلف وجود دارد که توسط کاربران دیگر ایجاد شده و میتواند در وقت شما صرفهجویی کند.
با استفاده از پلاگینهای درست، از اسکچاپ میتوان در مدلسازی اطلاعات ساختمان استفاده کرد. بااینحال عدهای از کاربران شکایت دارند که مدیریت مدلسازیهای پیچیده در اسکچاپ و رندر آنها به نسبت سایر نرمافزارها، کاری زمانبر است (پلاگینهایی مانند لومیون لایوسینک و ویری بسیار کمککننده هستند).
البته تنها معماران نیستند که از اسکچاپ استفاده میکنند؛ طراحان صنعتی و معماری داخلی نیز از اسکچاپ برای مدلسازی محصولات و فضاهای داخلی استفاده میکنند. کاربرپسند بودن اسکچاپ به این معناست که حتی علاوهبر طراحان صنعتی نیز طرفدار دارد.
آیا در مدارس معماری از اسکچاپ استفاده میشود؟
بسیاری از مدارس از اسکچاپ، بهخصوص برای آموزش مدلسازی ساده استفاده میکنند اما اینکه شخصا بخواهید از اسکچاپ در کلاس استفاده کنید، تا حد زیادی به معلم و استاد بستگی دارد. اگر نرمافزار دیگری را ترجیح بدهند، احتمالا آن را نیز تدریس خواهند کرد. خوشبختانه یادگیری اسکچاپ بسیار آسان است و میتوانید خیلی ساده در خانه نیز در صورت نیاز با آموزشهای آنلاین، آن را یاد بگیرید.
آیا شرکتهای معماری از اسکچاپ استفاده میکنند؟
بازهم باید گفت که بسیاری از شرکتها از نرمافزار اسکچاپ در معماری استفاده میکنند. البته بعضی از شرکتها نیز بهدلیل ناسازگاری آن با نرمافزارهای دیگر مانند اتوکد، استفاده از اسکچاپ را تحریم کردهاند.
احتمالا بتوان از اسکچاپ برای کارهای مشخصی در طول فرآیند طراحی استفاده کرد اما برای ایجاد مدلهای نهایی از نرمافزارهای قدرتمندتری مانند رویت استفاده میشود.
آیا افراد حرفهای از اسکچاپ استفاده میکنند؟
قطعا بله! همچون معماران، طراحان داخلی و طراحان صنعتی که در بالا از آنها نام برده شد، طراحان منظر برای طراحی و مدلسازی سایت پلان و طراحان بازیهای ویدئویی و بسیاری از افراد حرفهای دیگر نیز از اسکچاپ در تخصصهای خود استفاده میکنند. با رواج چاپ سهبعدی، کاربردهای جدیدی برای اسکچاپ نیز کشف شده است.
چرا اسکچاپ در معماری استاندارد محسوب نمیشود؟
بهطور خلاصه میتوان گفت که اسکچاپ به اندازه نرمافزارهایی مانند رویت، راینو یا اتوکد قوی نیست. از طرفی بهدلیل اتکای بیشازحد به پلاگینها، گاهی ممکن است نتایج نهایی به نسبت خروجی سایر نرمافزارها خیلی دقیق یا خیلی زیبا نباشند. بااینوجود، اسکچاپ برای معماران فریلنس یا تازهکار مثل یک موهبت الهی است، چون میتوان با آن هر کاری انجام داد.
5 دلیل محبوبیت اسکچاپ در معماری
علیرغم محدودیتهای اسکچاپ اما عده زیادی در حوزه معماری عاشق این نرمافزار هستند. میپرسید چرا؟ در ادامه به شما 5 دلیل محبوبیت نرمافزار اسکچاپ در معماری را خواهیم گفت.
دسترسی آسان برای همه
اسکچاپ به همان اندازه که برای استفاده یک دانشآموز دبیرستانی ساده است، یک مشتری با دانش کم معماری نیز آن را بهسادگی میفهمد. ادعایی ندارد اما رایگان در دسترس همه قرار دارد و حتی گرانترین نسخه آن سالانه 700 دلار هزینه در پی دارد که در برابر رویت با 2000 دلار، مبلغ کمتری است.
شهودیبودن و درک آسان
برنامه اسکچاپ بهگونهای طراحی شده که کمک دست انسان، هنگام طراحی باشد. این حس «طبیعی»، یکی از دلایلی است که افراد بسیار به آن علاقه دارند. بسیاری از کارهای پایه بدون نیاز به شناخت تخصصی و رجوع به فایل آموزشی، با این نرمافزار قابل انجام است که به میزان زیادی در وقت شما صرفهجویی میشود.
همهکارهبودن
با اینکه گاهی انتقاداتی درباره اتکای بیشازحد اسکچاپ به پلاگینها مطرح میشود، اما همین موضوع یکی از 5 دلایل محبوبیت این نرمافزار است. اسکچاپ با پرسش از کاربر به صورت «به چه چیزی نیاز دارید؟» و «چطور میتوانم آن را انجام دهم؟»، مطلوبِ کاربر عمل میکند. حتی بسیاری از پلاگینهای آن بهطور رایگان در اختیار همه قرار دارند.
تطابق با نیازهای امروزی
درست است که اسکچاپ در ابتدا خیلی ساده ظاهر شد اما توسعهدهندگان آن هیچوقت دست از کار نکشیدند. با تغییر نیاز معماران و طراحان، نرمافزار اسکچاپ در معماری نیز تغییر کرد و بهنوعی هر دو کنار هم رشد کردند.
طراحیشده توسط دانشجویان معماری
نرمافزار اسکچاپ که چندین جایزه را از آن خود کرده و امروزه شرکت تریمبل مالکیت آن را به عهده دارد و در گذشته گوگل آن را خریده بود، در واقع شروع متواضعانهتری داشته است؛ پیشینه آن به سال 2000 برمیگردد که دو دانشجوی معماری کلرادو به نامهای برد شل و جو اچ که بهدنبال طراحی نرمافزاری برای استفاده تازهکارها بودند، آن را طراحی و ارائه کردند.
خلاصه و نتیجهگیری
دو دهه بعد از تولد اسکچاپ در معماری، بهسختی میتوان انجام کارهای معماری بدون آن را تصور کرد. دسترسی ساده آن، یادگیری و استفاده آسان و انعطاف بسیار، اسکچاپ را به نرمافزاری مطلوب در حوزه معماری تبدیل کرده است. جای تعجب نیست که طراحان بسیاری به استفاده از آن علاقه دارند.
اگر بهدنبال شغلی در حوزه معماری هستید، اسکچاپ گزینه بسیار خوبی برای یادگیری و بهکارگیری است.
Comments